Trước Khi Kết Hôn Với Z – Before MARRYING Z

Trưc Khi Kết Hôn Vi Z, Hãy Yêu Thương Trân Trng ABC Đi Bn – Before MARRYING Z, PLEASE LOVE AND RESPECT YOUR LIFE’S ABC! 

Tình yêu

Tình yêu
Trong các ngôn ngữ trên thế giới

Năm ấy, mùa Giáng Sinh, gió rét thổi hun hút trên những con phố lớn giữa những tòa cao ốc. Chúng ta thường cô đơn nhất khi một mình quấn khăn chạy xe lang thang trong gió rét, qua những cửa sổ nhà hàng đầy ánh đèn ấm áp và tiếng cười của người khác. Những đêm đông rét 7 độ thế này tôi đặc biệt nhớ Hà Nội. Tôi đã nghiện loại Vodka Thụy Điển vì những đêm mùa đông một mình nơi đất khách như thế.

That year, it was during Christmas Season, cold wind was blowing hard on big streets winding around skyscrapers. We often feel most lonely when we solely drive around in the cold blowing wind with scarves wrapped around our necks during the time when restaurant windows are brightly lighted up and filled with laughter inside. In a 7 degree Celsius cold night like that night, I dearly missed Hanoi. Because of those lonely nights on a foreign land, I became addicted to Swedish vodka.

Đêm Noel, tôi nhét chai Absolut thứ 52 mà tôi mua trong năm ấy vào túi áo khoác, rồi trùm mũ đi vào Viện nghiên cứu. Những người có gia đình thì đã về sum họp với gia đình, những bạn bè đã có người yêu thì đều đang vui vẻ ấm áp ở nơi nào đó với người họ yêu. Còn đúng một mình tôi đi qua ông cảnh vệ ở cổng trường, vào Viện nghiên cứu tìm một ông giáo sư hướng dẫn cũng cô đơn như mình.

It was Christmas Night. I stuffed the 52nd Absolut bottle that I had bought that year into the inner side of my coat, then putting on a hat, I went into my Research Institute. Those who had families had all gone back home for family reunions. Those who had lovers had, together with their loves, all fled to somewhere cozy and warm. Only me was staying back, walking pass the school’s security booth, entering the Research Institute to find my professor, who was, like me, all alone.

Tôi không hiểu vì sao ông giáo sư môn “Chuỗi cung ứng sản xuất” của tôi, vốn là cố vấn cao cấp của hãng máy tính Acer, lại còn ở lại Đài Bắc những năm này. Cả gia đình ông đã ở Mỹ, ngôi nhà của ông, con cái ông, thậm chí cái ô tô của ông cũng đã ở Mỹ. Còn một mình ông cặm cụi ở phòng nghiên cứu dưới chân núi này, suốt mùa đông này sang mùa hè khác. Tôi gõ cửa phòng ông rồi bảo, tôi muốn mời ông uống rượu với tôi tối nay! Ông chỉ có hai cái ly uống rượu vang, miệng rộng và đế mạ vàng, nhưng cũng chẳng sao.

I could not understand why my “Supply Chain Management” Professor, who used to be a Senior Consultant for Acer, remained staying in Taipei during all these years. His family was in the States, his house, his children, even his car were all in the States. But the man himself was completely wrapped up in research projects in this lab located at the foot of a hill, from winters to summers. I knocked on his door and invited him to drink with me tonight! He only had 2 wine glasses, which had gold plated handles. But that did not matter.  

Ông giáo sư hỏi tôi, luận văn tốt nghiệp đã viết đến chương nào? Tôi hỏi ông giáo sư, bao giờ ông về Mỹ với vợ? Ông giáo sư nói, đối với đàn ông thì đàn bà là người tình đầu tiên và sự nghiệp là người tình cuối cùng. Sự nghiệp của ông là ở đây thì làm sao ông đánh đổi được?

The professor asked me how my thesis was going on. I asked him when he would fly back to the States to see his wife. The professor said: “for men, women are their first loves, while careers are their last loves.” His career was located here in this land, how could he sacrifice it?

Chúng tôi lan man sang nói chuyện người tình. Cho đến khi chúng ta cưới, chúng ta sẽ thử yêu qua vô số người và vô số lần. Có khi yêu chỉ là một người thoáng qua một lần gặp duy nhất. Chỉ là cái nắm tay đầu tiên của tuổi mười lăm, hay người đàn ông mà bố mẹ ép gả năm mười tám. Có nhiều người ta yêu mà ta chẳng bao giờ nói được ra. Có thứ tình yêu chỉ ở trên mạng, sau khi gặp nhau, là chấm hết.

We then rambled on to the topic of lovers. Until the moment we got married, we would always try to love many people many times. Sometimes love happened to someone with whom we met only once and for a short while. Sometimes love happened through a holding hand thing of some 15 year old youngsters, or with someone our parents forced us to marry while we were 18. There were people who we loved but we’d never tell. There were cyber loves which ended right after we met in real life.

Có nhiều loại tình yêu. Nhưng không mối tình nào giống mối tình nào.

Có nhiều loại tình yêu. Nhưng không mối tình nào giống mối tình nào.

Tôi nói, đàn bà chúng tôi khác đàn ông ở chỗ, đàn ông luôn là người tình đầu tiên và người tình cuối cùng. Đàn ông dù phải chết một mình giữa chiến trường vẫn rất hào hùng. Đàn bà nếu phải chết cô đơn trên đống tài sản và đồ hiệu, nước hoa mình ưa thích, đó là cái kết cục sợ hãi nhất. Nói gì thì nói, cái người tình cuối cùng (thường là người chồng) đối với đàn bà mới là thứ quan trọng nhất đời. Vì thế, nên chúng ta yêu nhau và cặp đôi để khỏi cô đơn đối diện cuộc đời này.

I said that we, women, were different from men in that men had always been our first and last loves. Men feel heroic to die alone on battle fields. Women, if having to die on their treasures and their designer accessories, or among their favorite perfumes, would take it as the worst ending of all. Talking back and forth, a woman’s last lover (normally the one who ends up being her husband) is her most important matter in life. Thus, women love and couple up in order to avoid loneliness while facing this life.

Ông giáo sư nói, cô chẳng thể trân trọng chồng cô nếu cô coi thường tất cả những người đàn ông đã không đưa cô tới đám cưới. Nói một cách khác, cho tới lúc ta gặp người đàn ông của đời ta, là người đàn ông hoàn hảo xếp cuối cùng hàng dài tìm kiếm của ta, thì ta sẽ phải yêu qua và gặp qua biết bao nhiêu đàn ông!

My professor said: You cannot respect your husband if you show disrespect to all the men that did not dance you to the wedding. In other words, until you find the man of your life, the perfect guy who is standing last in your long searching line, you will have to go through many love affairs and meet many men!

Chuyện tình của bảng chữ cái thật đơn giản:
The alphabetical love story, indeed, is very simple:

Mười lăm tuổi, ta yêu A. Vì A học giỏi và điển trai. A cũng yêu ta, vì ta ngây thơ. Nhưng ta sẽ chia tay A vì ta không cần mơ mộng nữa, ta muốn lãng mạn. Ta yêu B vì B lãng mạn. Nhưng khi đôi mươi, ta sẽ chia tay B vì ta muốn trưởng thành. Để trưởng thành, phụ nữ cần phải ra đi khỏi thứ tình yêu mơ mộng lãng mạn.

When you were 15 years old, you loved A, because A was an excellent student and he was cute. A, likewise, loved you, because you were an innocent girl. But you said goodbye to A because you grew up and you wanted a romance. You started to love B because B was romantic. But when you reached your 20s, you left B because you wanted to be mature. And in order to be a mature woman, you needed to get out of such dreamy and romantic amour.  

Nên ta yêu C. Vì anh C rất từng trải, nhưng C lại đang yêu ai đó, C đâu đoái hoài tới ta. Vì thế, ta yêu C nhưng ta lại nhận lời hò hẹn cùng D, vì D đang yêu ta quá, theo đuổi tán tỉnh hoài! Ta nhận lời yêu chỉ để lấp chỗ trống trong tim. Rồi một ngày, ta quen E, nên ta quyết định bắt đầu một mối quan hệ nghiêm túc với E. Ta bỏ D vì D nói cho cùng chỉ là một cậu trai si tình mà thôi, cậu chỉ là một miếng vá trong tim!

Therefore, you switched to love C, because C had yearly dose of vitamins. But C was in love with someone else, and he paid no attention to you. Thus, even though you were in love with C, you agreed to go out with D, because D was madly in love with you and followed you everywhere! You accepted the love from D only in order to fill the blank in your heart. Then one day, you got to know E, and you decided to start a new serious relationship with E. You dumped D because eventually D was just a lovebird you utilized as a patch for your heart!

Nhưng, E phản bội ta. Rồi F là người tình trên mạng làm ta vỡ mộng khi gặp mặt. Và sau vô vàn những lần tìm kiếm, yêu đương, vỡ tan mộng ước, thử hò hẹn lại, bị yêu đơn phương v.v… ta cuối cùng gặp X. Ta sẽ cưới X nếu như mẹ X không ngăn cản đám cưới đến thế.

But! E betrayed you. Then F was the lover you found online, who crushed your dream badly upon the first real life meet up. And after countless searches, loves, broken dreams and wishes, then re-dating attempts, one sided love miseries, etc. finally you met X. You would have been married to X if only his mother was not that fiercely fighting against the wedding.

Sau khi X cưới vợ, chẳng mấy lâu sau, ta đính hôn với Y, như một cách trả thù đời! Nhưng trong thâm tâm, ta luôn mong chờ một ngày nào đó, ta sẽ gặp Z, người đàn ông cuối cùng của đời ta, người tình tuyệt vời, người chồng đầy bao dung, người cha của những đứa con ta yêu thương trong tương lai.

Soon after X’s wedding to another gal, you were engaged to Y as a means of revenging life! But deep down inside, you always wished that one day, you would meet Z, who would be your last man in life, who would be an amazing lover, a forgiving husband, the father of your wonderful lovely children in the future.

Nhưng có thể Z sẽ không bao giờ xuất hiện trong đời ta! Hoặc đau đớn hơn, xuất hiện khi ta đã tay bồng tay mang, trong vị trí một người tình đứng bên đường trông theo. Hoặc, đau đớn hơn nữa, là ta gặp Z khi ta đã 70 nhưng chàng mới 17!

But Z might likely never show up in your life! Or even worse, he might appear as an admirer standing on the sidewalk observing you when you’re all done married with crying screaming kids. Or, it will even hurt much much more if you run into Z when you’re 70 years old while the lovely guy is just 17!

Nhưng dù thế nào đi chăng nữa, cho đến trước khi gặp Z, ta phải yêu thương và trân trọng tất cả những ABC của đời mình. Chỉ bởi đơn giản, ta cũng chính là ABC của những người ấy! Hoặc là XYZ của họ, mà ta chẳng hề biết!

Whatever scenario it is, before we are able to meet with Zs, we must love and respect all of our ABCs that we’ve met in our lives. It is simply because we ourselves are ABCs of those people! Or we might be their XYZs without us knowing it!

Và chính yêu thương, trân trọng thật lòng mới khiến chúng ta nhanh chóng gặp được Z, mà chẳng cần phải duyệt qua hết cả bảng chữ cái! Nếu may mắn, Z chính là mối tình đầu. Còn không, có thể Z đã đứng sẵn ở ngay đâu đó trong cuộc tìm kiếm tình yêu. Nếu bạn coi anh ấy là Z của bạn, anh ấy sẽ là Z!

And it is love and respect that soon lead us to Z without having to go over every letter of the alphabet! If we are lucky, Zs are our first loves. If not, then Zs might already be standing there somewhere so close to us within our search for love. If you would like to consider someone your Z, then he will be your Z!

Năm nay mùa Giáng Sinh, ông giáo sư của tôi đã nghỉ hưu và “tốt nghiệp Viện nghiên cứu” theo như cách nói của ông, để về Mỹ với gia đình. Tôi cũng chẳng còn uống rượu với ai mỗi mùa Noel. Dù đôi khi, nỗi cô đơn vẫn đuổi tôi đi khỏi Hà Nội.

This year’s Christmas Season, my professor has retired and “graduated from the Research Institute”, as he would like to put it, to return to the US with his family. I, on the other hand, haven’t had wine with anyone else on other Christmas Eves. Though sometimes, the feeling of loneliness still kicks me out of Hanoi.

Tác giả: Trang Hạ. Translator: Vika Huong Nguyen

Có một câu ngạn ngữ Trung Quốc thế này:Có một SỢI CHỈ ĐỎ vô hình trói những con người mà số phận sắp đặt phải gặp gỡ vào nhau. Họ sẽ gặp ở một lúc nào đó, ở một chốn nào đó, hay trong một hoàn cảnh nào đó. Và dù cho sợi chỉ có bị kéo căng, hay bị cuộn rối, thì nó cũng sẽ KHÔNG  BAO GIỜ ĐỨT.

Có một câu ngạn ngữ Trung Quốc thế này:
Có một SỢI CHỈ ĐỎ vô hình buộc những con người mà số phận sắp đặt phải gặp gỡ vào nhau. Họ sẽ gặp ở một lúc nào đó, ở một chốn nào đó, hay trong một hoàn cảnh nào đó. Và dù cho sợi chỉ có bị kéo căng, hay bị cuộn rối, thì nó cũng sẽ KHÔNG BAO GIỜ ĐỨT.

Jan 2013

Advertisements

One thought on “Trước Khi Kết Hôn Với Z – Before MARRYING Z

  1. Pingback: Trước khi kết hôn với Z, hãy yêu thương trân trọng ABC đời bạn! « Trang Hạ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s